Održavanje

Korisni savjeti za jednu brigu manje.

NOVO RUBLJE

Savjetujemo da svakako operete novo rublje prije upotrebe. Prvenstveno kako bi otklonili industrijski miris i omogućili prirodnim materijalima da se skupe. Rublje uglavnom radimo malo veće kako bi ugodilo skupljanju te nakon pranja savršeno odgovaralo vašim potrebama.

SORTIRANJE

Bijelo rublje uvijek perite odvojeno od obojenog. Novi komadi robe sadrže višak bojila koje se ispire tijekom prvih nekoliko pranja. Zbog toga je rublje uvijek potrebno sortirati za pranje prema intenzitetu boje (odvojiti svijetle od tamnih nijansi).

PRIJELOM ROBE

Robu je potrebno prati u raširenom stanju. Robu nemojte prati u složenom (presavijenom) stanju kako ne bi došlo do skidanja boje na savijenim dijelovima. Također, perilice se ne smije previše napuniti s obzirom da uslijed preopterećenja nastaju nabori na robi te dolazi do izbjeljivanja i uništavanja tkanine.

DOZIRANJE SREDSTVA ZA PRANJE

Pridržavajte se doziranja navedenih na uputstvima sredstva za pranje. Premale količine deterdženta uzrokuju nastajanje naslaga kamenca na rublju. Naslage uzrokuju krutost tkanine kao i smanjenje stupnja bjeline.

OPTIČKO BIJELILO

Bijelo rublje uvijek je potrebno prati sa deterdžentom koje sadrži optičko bijelilo kako bi se održao visoki stupanj bjeline.

Kod obojenog rublja optičko bijelilo negativno djeluje na tkaninu te mijenja i posvijetljuje nijansu boje (naročito kod pastelnih boja). Stoga, obojeno rublje potrebno je prati isključivo deterdžentima koji ne sadrže optičko bijelilo.

Većina današnjih deterdženta sadrži optičko bijelilo te ga je vrlo teško izbjeći. Jedna od prednosti našeg obojenog rublja je upravo u tome što bolje podnosi optička bijelila. Kako bi umanjili pojavu izbjeljivanja, već u fazi proizvodnje, nijansirali smo svijetle tonove odgovarajućom količinom optičkog bijelila.

PRANJE S KLOROM

Iako je sva roba bojana s reduktivnim bojilima i samim time otporna na klor, ukoliko je moguće svakako preporučujemo da prilikom pranja ne koristite sredstva na bazi klora. Klor kao takav oštećuje pamučni materijal te će vaše rublje na taj način imati kraći vijek trajanja.

SUŠENJE

Koristite nižu temperaturu prilikom sušenja robe kako ne bi došlo do „pregrijavanja“ rublja što može znatno povećati skupljanje.

GLAČANJE

Svakako se držite uputa održavanja. Kako bi dobili ravnu strukturu i stabilnost, rublje uvijek glačajte u uzdužnom smjeru (smjer osnove tkanine). Prilikom glačanja rublje svakako treba biti vlažno kako bi se bolje izravnalo (optimalna vlažnost 20%).

SIMBOLI ZA POSTUPAK NJEGE

Obvezno se pridržavajte napomena i simbola sa proizvođačke deklaracije.